Raeti – Ρακή 38% vol
Ποικιλιακή Προέλευση
Τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Λιάτικο, Βηλάνα, Θραψαθήρι
Χαρακτήρας
Γλυκόπιοτο απόσταγμα, με διακριτικό φρουτώδες άρωμα και επίγευση.
Περιγραφή
Παραγωγή
Τα στέμφυλα (τσίκουδα ή τσάμπουρα) από τις τοπικές ποικιλίες Λιάτικο, Βηλάνα, Θραψαθήρι αναμειγνύονται σε συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ τους προσθέτοντας και νερό και εν τέλει αποστάζονται. Το αποτέλεσμα το κάνει ιδανικό για Raeti, που στη τοπική Κρητική διάλεκτο σημαίνει κέρασμα.
Χρήσιμες πληροφορίες
ΤΡΟΠΟΣ & ΘΕΡΜΟΚΑΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Η Τσικουδιά Κρήτης δεν έχει κώδικα κατανάλωσης. Μπορεί να καταναλωθεί είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το χειμώνα είτε παγωμένη το καλοκαίρι. Στην περίπτωση που θέλουμε να την απολαύσουμε παγωμένη, προτείνουμε να έχει ψυχθεί η ίδια, αντί να προσθέσουμε παγάκια. Διότι αν προσθέσουμε παγάκια στη τσικουδιά θα κρυσταλλοποιηθούν τα αιθέρια έλαια της, και θα υποβαθμιστεί η γεύση της. Ιδανικά η θερμοκρασία σερβιρίσματος της παγωμένης τσικουδιάς είναι 4-8C.
ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ
Αναμιγνυόμενη με χυμούς φρούτων κ.λπ. δίνει υπέροχα κοκτέιλ. Μπορεί να προστεθεί σαν συστατικό σε ζύμες για τηγάνι, για να τις κάνει πιο τραγανές. Συνοδεύει ευχάριστα μεζέδες όπως τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια, λουκάνικα, πικάντικα τυριά, αλλά κυρίως συνοδεύει άριστα τις καλές παρέες. Ενδείκνυται και ως χωνευτικό.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Αποθηκεύεται και στο ψυγείο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΠΕΡΙΕΚΤΗ
Οι φιάλες των 100 ml, 200 ml, 500 ml διατίθενται εντός χάρτινου κουτιού (κυλίνδρου), για την προστασία κατά το ταξίδι.
Ωρίμανση
3-4 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή